maandag 6 mei 2013

Kaart Friesland en Leeuwarden - Nederland Vakantie

Kaart Friesland, steden, wegen, spoorwegen, Waddeneilanden: CIA
Friesland is een van de twaalf provincies van Nederland. De provincie ligt in het noorden van het land en telt 647.239 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Leeuwarden.

Friesland grenst in het oosten aan de provincies Groningen en Drenthe en in het zuiden aan Overijssel en Flevoland. Via de Afsluitdijk is Friesland verbonden met de provincie Noord-Holland.

Friesland kent oorspronkelijk een agrarisch karakter. De provincie staat voornamelijk bekend om de veeteelt en de daarmee verbonden zuivelindustrie. Ook de visserij speelt een belangrijke economische rol.

Waddenzee
In het noorden ligt het vasteland van Friesland aan de Waddenzee en in het zuidwesten aan het IJsselmeer. De Friese Waddeneilanden liggen in het noorden aan de Noordzee.

Tot de provincie behoren een aantal eilanden in de Waddenzee. Dit zijn Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog die met veerboten bereikbaar zijn vanaf het vasteland. Het Friese Waddeneiland Griend is onbewoond.

Prinses Margrietkanaal
De provincie Friesland wordt doorsneden door het Prinses Margrietkanaal. Dit kanaal loopt van het IJsselmeer naar de buurprovincie Groningen.

Landschap Friesland
Friesland kan op grond van de ontginningsgeschiedenis en de nederzettingsvormen worden ingedeeld in vier grote cultuurlandschappen.

Dit zijn ten eerste het gebied van de terpen en enige jongere inpolderingen, met de zeekleigronden in het noorden en westen.

Het tweede gebied is dat van de Wouden, dat ongeveer samenvalt met de dekzandgronden in het oosten en zuiden. Hieronder kunnen ook Gaasterland en omstreken worden gerkend.

Het derde gebied is het tussengelegen Lage Midden en het vierde gebied beslaat de Waddeneilanden.

Gemeenten Friesland
Friesland bestaat bestuurlijk uit 27 gemeenten. Dit zijn Achtkarspelen, Ameland, Het Bildt, Boornsterhem, Dantumadeel, Dongeradeel, Ferwerderadeel, Franekeradeel, Gaasterland-Sloten, Harlingen, Heerenveen, Kollumerland en Nieuwkruisland.

Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Lemsterland, Littenseradeel, Menaldumadeel, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Skarsterlân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Terschelling, Tietjerksteradeel, Vlieland en Weststellingwerf.

Vakantie
Friesland is voor een vakantie onder meer erg in trek bij toeristen vanwege de recreatiemogelijkheden die de vele meren bieden.

Ook de Friese Waddeneilanden en de kust van het IJsselmeer, campings, bungalowparken en de steden trekken veel bezoekers.

Een aantal jaarlijkse evenementen die veel belangstellenden trekken zijn het skûtsjesilen en de Sneekweek, twee evenementen die in het teken staan van het zeilen en de watersport.

In Leeuwarden bevinden zich het Fries Letterkundig Museum, het keramiekmuseum Het Princessehof en het Fries Museum, met daarin het Fries Verzetsmuseum.

Steden Friesland
Naast de hoofdstad Leeuwarden zijn een aantal andere steden in Friesland: Drachten, Sneek, Heerenveen, Harlingen, Franeker, Dokkum, Joure, Wolvega, Lemmer.

Kaart gemeenten Friesland
De onderstaande blanco kaart toont de geografische ligging van de gemeenten in de Noord-Nederlandse provincie Friesland.

Kaart Friesland, gemeenten: CBS

Kaart Friesland
Friesland grenst aan de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Via de Afsluitdijk id de provincie verbonden met Noord-Holland. De hoofdstad is Leeuwarden.

Kaart Friesland, steden, wegen, spoorwegen, rivieren, meren: US Army